Žáci VK PFN Znojmo získali 2. místo v celkovém hodnocení Českého poháru 2018/2019

Žáci VK PFN Znojmo získali historické 2. místo v celkovém hodnocení Českého poháru 2018/2019!!!

Starší žáci VK PFN Znojmo získali historické stříbro v Českém poháru své věkové kategorie. Po celou sezónu se v této prestižní soutěži drželi mezi nejlepšími týmy soutěže – jak v prvních třech turnajích v rámci východní části ČR, tak i ve třech finálových kláních, které se hrály již napříč celou Českou republikou. Již před posledním turnajem, který hostil Hradec Králové, patřilo znojemským průběžné druhé místo, ale na svou šanci na medaili čekaly i výborné týmy Českých Budějovic, Prahy, Nového Jičína, Sokolova či Kladna. Navíc se závěrečný turnaj nehrál systémem každý s každým, ale po základních čtyřčlenných skupinách následovalo nevyzpytatelné play-off, v němž o úspěchu či neúspěchu často rozhodoval jeden jediný zápas.  

  Celý turnaj byl rozprostřen do tří dnů. V pátek probíhalo testování všech hráčů Českého poháru pro potřeby Českého volejbalového svazu a každý ze 24 týmů absolvoval jediný zápas ve své výkonnostní skupině. Na znojemské volejbalisty čekal celek VK Ostrava, se kterým se v sezóně střetli již čtyřikrát s pozitivní bilancí 3:1. Jak je ošidná jakákoli statistika ukázal však právě tento zápas – ostravští byli ve všech činnostech mnohem lepší a na hráčích Znojma jakoby se projevovala zbytečná nervozita z toho, aby neztratili skvěle rozehranou sezónu. A nejen ve volejbale platí – kdo se bojí, prohrává rovnou dvakrát. VK Ostrava dokázala využít v utkání všech svých šancí a znojemské družstvo se po prohře 0:2 dostalo ve skupině do velmi složité situace, kdy muselo v následujícím dnu dvakrát zvítězit, aby si zajistilo přijatelného soupeře do 1. kola play-off.

 Znojemský celek však dokázal svou sílu nejen soupeřům právě v sobotu. Nejprve se utkal s ambiciózním celkem Sokolova. Zatímco v prvním setu Znojmo jednoznačně dominovalo (25:17), ve druhém se začal mnohem více prosazovat i soupeř a znojemští žáci většinu sady jen dotahovali. V koncovce setu se však nikoli poprvé a ani naposledy ukázala vyrovnanost celého týmu, když střídající hráči z lavičky dokázali stav bravurně otočit a potřebné vítězství 2:0 bylo na světě. Neméně podstatným zápasem byl duel s Prosekem Praha. Strhující volejbal na obou stranách kurtu přilákal nejen početné fanoušky (znojemský tým si přivezl jednoznačně nejpočetnější tým rodičů a kamarádů, tudíž bouřlivá atmosféra provázela každý jeho zápas), ale i ostatní trenéry a hráče, protože se bylo opravdu na co dívat. A Znojmo stejně jako ve svém předchozím zápase, odehrálo skvělou partii. Pravidelným dvojstřídáním dostávalo pražské volejbalisty pod tlak a po zásluze vybojovalo další tříbodové vítězství 2:0!! Tento výsledek katapultoval tým VK PFN Znojmo na první příčku ve své skupině a pro nejdůležitější utkání turnaje – čtvrtfinále play-off – mu určil za soupeře krajského rivala z Volejbalu Brno. S tímto týmem se znojemští pravidelně potkávají i v rámci krajské soutěže a bilance 9:1 v této sezóně jednoznačně určovala favorita zápasu. Ovšem tato role bývá velmi vrtkavá, což se potvrdilo i v očekávaném čtvrtfinále. Brněnský tým neměl „co ztratit“ a rozehrál utkání s maximálním rizikem na útoku a na servisu. Jelikož se nechtěli zahanbit ani hráči Znojma, byl k vidění velmi vyrovnaný první set, v němž nakonec zvládli koncovku lépe právě znojemští žáci. Ve druhé sadě ovšem Brno odskočilo hned zpočátku setu a přes veškerou snahu se znojemským nepodařilo nějakou bodovou šňůrou tento náskok zlikvidovat. Za stavu 1:1 na sety rozhodoval o všem zkrácený tie-break. V něm se Brnu přestalo dařit na servisu, a protože hráči Znojma si svůj standard udrželi, mohli po výsledku 15:12 začít slavit nejen postup do semifinále turnaje, ale už i zisk celkového druhé místa v Českém poháru, neboť nezávisle na dalších výsledcích je již na této příčce nikdo další nemohl ohrozit!!!

  V nedělním programu se pak na týmu Znojma projevila psychická i fyzická únava z předchozího dne, kdy všichni hráči nechali na hřišti doslova všechny své síly, a protože již výsledkově o nic nešlo, přistoupili trenéři i ke změnám v základní sestavě, aby dostali možnost si zahrát i méně vytížení hráči. Oba faktory se bohužel projevili na výkonu družstva, které si připsalo dvě porážky – ze Sokolovem a Novým Jičínem. Ty však již nemohli nic změnit na faktu, že si starší žáci VK PFN Znojmo odvezli z Hradce Králové historické stříbrné medaile z prestižního Českého poháru!! Zároveň si tak zajistili i přímý postup do finálového turnaje Mistrovství České republiky žáků, které proběhne rovněž v Hradci králové 10. – 12. května 2019. Toho se zúčastní 16 nejlepších družstev a právě čtyři nejlepší týmy z Českého poháru byly do tohoto finále nasazeny přímo, zatímco dalších dvanáct si musí postup vybojovat v celostátních kvalifikacích.

 Sestava týmu VK PFN Znojmo v závěrečném turnaji ČP: nahrávači Petr Minařík, Adam Vítámvás, smečaři Robert Knebl, Tomáš Bartoš, Marek Holík, blokaři Zdeněk Švaříček, Jan Pavlica, Adam Nedvěd, Jakub Janíček a univerzálové Dominik Škvařil a Tomáš Krejčí.

Koneční pořadí Českého poháru žáků 2018/2019:

1. Lokomotiva Fosfa Břeclav             72

2. VK PFN Znojmo – Přímětice         65

3. TJ Nový Jičín                                   62

4. Volejbal Sokolov                            61

5. VK České Budějovice                     59

6. SK Prosek Praha                             59       

7. VK Ostrava                                     54

8. Kladno volejbal.cz                          50

9. SKV Brno                                        46

10. Volleyball Nymburk                     44

11. Blue Volley Ostrava                     42

12. SK Kometa Praha                         36

13. VK Sport Rychnov n.K.                  36

14. Aero Odolena Voda                     32

15. TJ Slavia Hradec Králové             31

16. VSK Český Krumlov                      30

17. TJ Svitavy                                     28

18. TJ Slavia Liberec                          27

19. VA mládeže Olomouc                  16

20. Spartak Velké Meziříčí                13

21. VSC Zlín                                        13

22. VK Lvi Praha                                  11

23. TJ Orion Praha                             10

24. SK Dansport Praha                         3

Mohlo by se vám také líbit

Leave a Comment