Volejbalisté Znojma opět ve špičce Českého poháru

Svou první polovinu má za sebou po Mistrovství ČR druhá nejprestižnější a jediná dlouhodobá celostátní volejbalová soutěž starších žáků – Český pohár. V letošním Českém poháru působí celkem čtyřicet nejlepších týmů této věkové kategorie, které dosavadní tři turnaje hrály ve dvou konferencích (západní a východní) systémem výkonnostních osmičlenných turnajů, v nichž vždy dva nejhorší týmy sestupují do méně kvalitní skupiny a dva nejlepší naopak do skupiny vyšší. Žákům VK PFN Znojmo nevyšla říjnová kvalifikace, ve které je dvě prohry 1:2 odsoudily až na devátou příčku a v listopadovém klání se tak museli pracně prokousávat zpět mezi nejlepší týmy východní konference. To se jim podařilo a v prosincovém 3. kole tak mohli dokázat sobě i svým soupeřům, že kvalifikační nezdar je již minulostí a že jsou připraveni se měřit s nejlepšími týmy v ČR.

   V prvním ze sedmi zápasů nahuštěných do dvou hracích dnů se znojemští volejbalisté utkali s favoritem turnaje Blue Volley Ostrava. Ačkoliv zejména na útoku byli lepší než soupeř, sráželo znojemské hráče neuvěřitelné množství vlastních chyb. Vůbec nefungoval servis, což je v moderním volejbale základ a tak vyšla vniveč snaha v ostatních herních činnostech a turnaj tak začal pro Znojmo nejtěsnější a hlavně zbytečnou porážkou 23:25, 24:26. Podobný herní projev pokračoval i v duelu se Zlínem, kdy valnou většinu bodů soupeře „zařídili“ svými často nevynucenými chybami znojemští žáci. Po ztracené první sadě trenéři přeskupili základní šestku a zejména střídající univerzál Marek Holík vnesl do hry potřebnou jistotu a spolehlivost jak v poli, tak na servisu. Znojmo tak dokázalo průběh zápasu otočit a zvítězilo 2:1 na sety.  

   Následující dva zápasy měly podobný scénář – proti Frýdku Místku a Brnu hráči Znojma excelovali v prvních setech a druhé sady přinesly vždy o něco vyrovnanější průběh, vždy však s vítěznou tečkou pro znojemské. Dvě vítězství 2:0 byla umocněna skvělou atmosférou na hřišti a skutečností, že se na hřišti během nich prostřídalo všech dvanáct hráčů ve znojemském dresu. Poslední sobotní duel byl již spíše o fyzických silách než o volejbalu. VK PFN Znojmo v něm nastoupilo proti dosavadnímu lídrovi Českého poháru VAM Olomouc. V prvním setu olomoučtí žáci znojemský tým doslova přejeli, a to zejména díky skvělému servisu a spolehlivému útoku z hlavního kůlu. Druhá sada byla již mnohem vyrovnanější a všichni zúčastnění ji hodnotili jako doposud nejkvalitnější volejbal předvedený na turnaji. V parádní atmosféře se bojovalo o každý míč, více zejména těch fyzických sil měla nakonec v závěrečné koncovce Olomouc, která tak zvítězila 2:0.

   V nedělních dvou zápasech se však volejbalisté Znojma opět naladili na vítěznou vlnu, což odnesli postupně volejbalisté Svitav a Lanškrouna. Bilance pěti vítězství a dvou porážek tak znojemským žákům přinesla celkové třetí místo a hlavně výborný pocit ze skvěle odehraného turnaje, na který se pokusí mladí volejbalisté Znojma navázat v lednovém 4. kole, které se již odehraje ve spojených skupinách ze západní i východní konference.

Pořadí 3. turnaje Českého poháru žáků (východní konference): 1. Ostrava, 2. Olomouc, 3. Znojmo, 4. Lanškroun, 5. Brno, 6. Zlín, 7. Frýdek Místek, 8. Svitavy.

Sestava týmu VK PFN Znojmo ve 3. kole ČP: nahrávači Adam Vítámvás, Martin Kravec smečaři Tomáš Bartoš, Zdeněk Švaříček, Jiří Donát, blokaři Adam Nedvěd, Jan Pavlica, Antonín Klimeš, Stanislav Vyskot, Jan Pořický a univerzálové Marek Holík, David Bárta.     Velké poděkování patří skvělým fanouškům, kteří po oba dny v Novém Jičíně připravili znojemským hráčům doslova domácí prostředí!

Mohlo by se vám také líbit

Leave a Comment