Na MČR starším žákům bramborová medaile „nezacinkala“

Vrcholem úspěšné sezóny starší žáků VK PFN Znojmo bylo finále Mistrovství České republiky této věkové kategorie, které proběhlo o víkendu v Hradci Králové. Znojemští volejbalisté, kteří se v této sezóně stali s ohromnou převahou krajskými přeborníky a v Českém poháru získali historické stříbro, byli mezi šestnáctkou zúčastněných nasazeni jako druhý nejlepší tým. V základní čtyřčlenné skupině také své nasazení potvrdili, když sice v zápase s týmem Svitav ztratili jeden set, ale poté vyprovodili z kurtu Nymburk a České Budějovice vždy 2:0 a do nadstavbové skupiny si přenesli maximálně možný počet šesti bodů. Naopak významnou ztrátou byl zlomený kotník prvního univerzála Znojma Tomáše Krejčího, který nedohrál utkání právě s Českými Budějovicemi a skončil tak pro něj i celý turnaj. Bylo tak otázkou, jak se s tímto oslabením znojemský tým srovná. Do sobotního programu trenéři nasadili na místo univerzálního hráče Dominika Škvařila, který se nabídnuté šance zhostil zejména na přihrávce velmi dobře a přispěl tak svou měrou k dalšímu, doslova ideálnímu průběhu turnaje. Nejprve starší žáci VK PFN Znojmo přehráli Český Krumlov 2:0 a bez ztráty setu i čtvrtý celek Českého poháru Sokolov. Před posledním utkání ve skupině bylo již jasné, že postoupí do nedělního semifinále z prvního místa a bude bojovat o vysněné medaile. V závěrečném utkání s VK Ostrava, tak znojemští šetřili síly a proti silnému soupeři nastoupili hráči z lavičky, kteří sice soupeři podlehli, ale byli pochváleni za nadšený a odvážný výkon. V pokračování ideálního scénáře věřil znojemský tým i v neděli, kdy na něj v semifinále MČR čekal domácí Hradec Králové. Tento tým skončil v dlouhodobém Českém poháru až na 15. místě, ale na domácím turnaji předváděl skvělé výkony. Znojmo nastoupilo do semifinále ve stejné sestavě, která byla tak úspěšná v sobotních utkáních, ovšem již začátek první sady napověděl, že zřejmě přílišné chtění je na škodu nejen hře, ale i vnitřní pohodě v týmu. Hradec Králové skvěle servíroval, úspěšně bránil znojemské útoky, a pokud sám nesložil, tak si zkušeně počkal na chybu znojemských žáků. S přibývajícím bodovým rozdílem rostla na straně Znojma bezmocnost a i přes změny v sestavě patřila první sada domácím 25:15. V tomto klíčovém utkání se nejvíc projevila zraněním vynucená absence univerzálního hráče, do druhého setu tak Znojmo nastoupilo s variantou dvou nahrávačů. Tato varianta z počátku sady vyrovnala hru, ovšem Hradec fantastickou obranou i v tomto setu úspěšně tupil znojemské útoky a opět si začal budovat bodový náskok. Stav 23:17 už vypadal naprosto beznadějně a je škoda, že až v této situaci dali všichni hráči do hry celé své srdce bez ohledu na nějaká očekávání, ambice či sny. Neuvěřitelnou sérií na servisu zatlačil domácí do defenzívy Zdeněk Švaříček a Znojmo euforicky vyrovnalo na 23:23. Po chybě pak sice odvrátilo první mečbol, ale ten další již domácí tým proměnil a překvapivě, ale po zásluze, tak postoupil do finále.

Na znojemské čekala hodina na zmírnění zklamání a zkoncentrování se na souboj o bronzové medaile – opět proti VK Ostrava!! S tímto týmem měli doposud znojemští vyrovnanou bilanci 3:3 na zápasy, ovšem první sada patřila až příliš jednoznačně ostravským. Znojmo se pokusilo vrhnout všechny zbylé především psychické síly do druhého setu a zejména skvělým servisem kapitána Roberta Knebla i dalších hráčů srovnalo stav utkání na 1:1. O všem rozhodl vstup do rozhodující třetí sady – Ostrava hned na začátku odskočila na čtyřbodový rozdíl a znojemští žáci již nedokázali na nepříznivý vývoj setu reagovat.

Na Mistrovství České republiky tak na znojemské starší žáky zbyla nepopulární a necinkající bramborová medaile. Tým, který snil o tom, že zakončí skvělou a úspěšnou sezónu fantastickou medailovou tečkou, odjížděl z Hradce Králové smutný a chce to určitý čas, než si uvědomí, že 2. místem v Českém poháru a 4. místem z Mistrovství České republiky se zařadil mezi absolutní volejbalovou špičku v žákovské kategorii. Lze jen popřát, ať se jim stejně dobře daří i v mnoha nadcházejících sezónách a opět tak skvěle reprezentují sebe, svůj tým, svůj klub a svoje město!!  

  Sestava týmu VK PFN Znojmo ve finálové části MČR: nahrávači Petr Minařík, Adam Vítámvás, smečaři Robert Knebl, Tomáš Bartoš, Marek Holík, David Bárta, blokaři Zdeněk Švaříček, Jan Pavlica, Jakub Janíček, Jakub Vogal a univerzálové Dominik Škvařil a Tomáš Krejčí.   Kapitán znojemských Robert Knebl získal i individuální cenu, když byl vedením turnaje vyhlášen nejvíce bodujícím hráčem celého MČR!! Poděkování patří i všem rodičům, kteří celé tři dny vytvářeli celému týmu fantastickou atmosféru.

Mohlo by se vám také líbit

Leave a Comment